Hallsberg ber regeringen om hjälp

Hallsbergs kommun vill nu ta hjälp av regeringen för att få bygga på den mark som behövs för en stor postterminal i Hallsberg. Kommunfullmäktige beslutade att be regeringen att ordna med en tvångsinlösning av marken. Bygget är viktigt för orten och skulle innebära 350 nya arbetstillfällen.

– Kommunfullmäktige beslutade att begära expropriationstillstånd hos regeringen, säger Thomas Doxryd, socialdemokratiskt kommunalråd.

Hallbergs kommun vill bygga en postterminal längs västra stambanan vid Älberg, strax söder om Hallsbergs tätort. Men kommunen har stött på patrull, en av ägarna till marken vill inte sälja.
Nu har det gått så långt att man tagit frågan till regeringsnivå.

– Vi vill att de medger oss tillstånd att expropriera, det innebär att man går vidare i nästa fas då det är en annan, oberoende av kommun och ägare, fastställer ett pris för den del utav fastighet som vi vill ta i åtnjutande.

Thomas Doxryd tror med största säkerhet att regeringen kommer anta uppdraget. Det grundar han bland annat på den stora samhällsnyttan som bygget av en ny postterminal innebär, bland annat 350 nya arbetstillfällen för orten.

– Det här innebär en mycket visentlig pusselbit i Postens nya logistikupplägg.

Om ni inte får hjälp av regeringen, vad ska ni göra då?

– Då får vi gå tillbaka till ruta ett och se vad vi gör då, säger Thomas Doxryd.

Peter Johansson
peter.a.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista