Jägarkritik mot vargflyttningsansvar

Samtidigt som det nu blir tillåtet med licensjakt på varg, pågår diskussionerna om att flytta eller plantera in varg för att minska inaveln. Och nu ställer regeringen krav på att jägarna själva ska bestämma var vargutsättningarna ska ske. Men det är inte populärt inom jägarkåren.

– Jag har väldigt svårt att se i dag var vi kan sätta ut varg, säger Kurt Borg, värmlandsordförande för Jägarnas Riksförbund.

Hans förening har en nollvision för vargen i Värmland och är absolut inte intresserade av inplantering eller omflyttning av varg.

– Det är ett väldigt svårt beslut och jag vet inte ens om jag är villig att ställa upp och ta ett sånt beslut, säger Kurt Borg.

Nu skyfflar regeringen över den heta potatisen till jägarorganisationerna om var de eventuella vargarna som ska tillföra nya gener ska placeras ut i landet.

Det kontroversiella kravet ställer man med anledning av att förbunden får miljontals kronor varje år till viltvårdsfonder.

Nu måste det svåra beslutet fattas, ska vargarna placeras ut där det redan finns varg i dag, eller ska vargarna placeras i områden där det inte finns varg.

Gunnar Glöersen i Svenska Jägareförbundet är jaktvårdskonsulent i Värmland och Örebro samt rovdjursansvarig och han har inte samma uppfattning som sin systerorganisation.

– Frågan om att flytta eller inplantera varg är synnerligen kontroversiell. Vi sa ja till en omflyttning av varg inom Sverige under förutsättning att vi får en jakt som reglerar stammen. Allt tyder på att vi får det i vinter och det innebär att vi måste vara beredda att diskutera formerna för en flyttning av varg, säger Gunnar Glöersen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista