Bluffar om svininfluensan

I spåren av svininfluensan får nu flera företag ta emot bluffakturor. I den står det att företaget ska betala närmare 3000 kronor för "influensarelaterade produkter".

En av de som under tisdagen fick en sådan faktura var Agneta Jansson som är ekonomiansvarig på ett företag i Nora. Fakturan är på 2870 kronor för bland annat vaccineringsprodukter mot den så kallade svininfluensan, och kommer från ett företag som kallar sig för Svenska hälsoinstitutet. Men den som har varit och vaccinerat sig vet att det är gratis och att man inte behöver oroa sig för fakturor.

Agneta Jansson blir upprörd när hon tänker på att det finns folk som använder sig av influensan för att lura pengarna av folk. Kollar man närmare på det finstilta i fakturan så ser man att det är ett erbjudande, och att man inte måste betala. Men det är inte den uppfattningen man får av en första titt på fakturan.

Nu varnar både statens folkhälsoinstitut och Svensk Handel för den vilseledande fakturan. Agneta Jansson har polisanmält händelsen och tänker absolut inte betala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista