Lars Gustaf Schill, bussförare som fick en provanställning på Swebus. Foto Andreas Morén
Örebro

Provanställdes trots 22 år i yrket

Bara en busschaufför vågade ställa upp när nu Kommunal driver frågan om felaktiga provanställningar mot Swebus, som numera heter Nobina Sverige. Många vill inte stöta sig med företaget eftersom förarna är rädda att inte få fortsätta.

Lars Gustaf Schill har kört buss i 22 år och han tycker att företaget borde ha gett honom en tillsvidareanställning på en gång.

- Man undrar ju förstås vad 22 års erfarenhet bakom ratten är värd, tydligen inte så mycket, säger Lars Gustaf Schill.

Nästan samtliga 250 anställda på Swebus blev anställda på så kallad provanställning, det har vi berättat om tidigare i Sveriges Radio Örebro, och sedan dess har alltså Kommunal beslutat att driva fallet Lars Gustaf Schill, med 22 års bussrattande i ryggsäcken.

Borde få fast
 Fackförbundet menar att efter så pass lång tid i branschen och efter det gedigna anställningsförfarandet så borde inte Swebus provanställa.

- Det är beklagande att sånna som Lars Gustaf Schill "belönats" med en provanställning efter över tjugo år bakom bussratten, säger Clas Hellsing på kommunal i Örebro.

Tex Kilström chef på Swebus förklarar att dom här frågorna behandlas runt förhandlingsbordet och vill helst inte föra de i radion, men har tidigare förklarat att lagstiftningen tillåter att provanställa, vilket företaget valt att göra.

Gör det för de yngre
Lars Gustaf Schill som snart fyller 61 ställer upp för Kommunal som valt att driva frågan om felaktiga provanställningar, trots att han inte vet vad som väntar honom.

- Jag vet inte vad företaget tycker om att jag hamnar i fokus, men jag gör det här för dom yngre bussförare som kommer efter mig, förklarar han.

Clas Hellsing på kommunal, som lyft frågan om felaktiga provanställningar, tycker det är hög tid att anställa personer likt Lars med sådan lång erfarenhet på tillsvidaretjänster. Och eftersom förhandlingen mellan Kommunal och Swebus avslutades i oenighet så kommer nu den att gå vidare till en central förhandling i Göteborg, och när frågan avgörs är svårt att veta i dagsläget.

Andreas Morén
019-192061
andreas.moren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista