Hallsberg

40 000 kr till diskriminerad lärare

Sydnärkes Utbildningsförbund ska betala 40 000 kronor till en kvinnlig lärare i ett diskrimineringsfall.

Läraren, som har invandrarbakgrund, sökte jobb på en skola i Hallsberg, men blev inte ens kallad till intervju, trots att hon var behörig och hade lång erfarenhet.

I stället kallades fyra män från Sverige. Två av dem saknade behörighet som lärare och ingen av dem hade lika lång yrkeslivserfarenhet som kvinnan.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, stämde Sydnärkes utbildningsförbund i Arbetsdomstolen för diskriminering. DO menade att kvinnan blivit diskriminerad på grund av sin invandrarbakgrund, sin ålder och för att hon är kvinna, och ville att hon skulle få 120 000 kronor i skadestånd.

Nu har DO och Sydnärkes utbildningsförbund kommit fram till en förlikning. Kvinnan får 40 000 kronor för att hon inte kallades till intervju när hon sökte jobb som matematiklärare i Hallsberg.

Marie Kilk är förbundsdirektör i Sydnärkes utbildningsförbund. Hon säger att rekryteringen sköttes på ett korrekt sätt och att det inte framgick i ansökan att kvinnan var behörig lärare. Ändå har de valt att betala pengarna för att få ett slut på historien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista