Degerfors

Inspektion av Stora Valla

Under onsdagen inspekterade Svenska Fotbollförbundet arenan Stora Valla i Degerfors. En hel del behöver fixas för att Degerfors IF ska få spela i Superettan i vår, bland annat krävs ändringar på läktaren. Det säger Gert Nilsson, som är tävlingssekreterare på Svenska Fotbollförbundet.

Halvvägs in i inspektionen av stora valla så tycker Gert nilsson att det har gått rätt så bra. Hemmaplanen har ännu inte fått så många allvarliga anmärkningar. Men Jan- Ove Beckman, ordförande för Degerfors IF är ändå lite spänd inför inspektionen.

– Ståplatsläktaren kan behöva åtgärdas något, och vissa ytor kan behöva bättras på. Även matchklockan tror jag att vi får lite synpunkter på, säger Jan-Ove Beckman.

Men matchklockan klarade inspektionen, och även supportersektionen såg bra ut. Men det är ändå några saker som måste åtgärdas innan det är spelklart för superettan.

Hur mycket det kommer att kosta beror självklart på hur mycket som ska fixas. Men Jan-Ove Beckman menar att Degerfors IF inte kan finansiera det själva, utan behöver hjälp från kommunen. Redan nu ger kommunen ett bidrag till Degerfors IF på 550 000 kronor om året. Det är ett bidrag som kan komma att utökas enligt Robert Mörk, kommunstyrelsens ordförande i Degerfors.

Exakt hur mycket och vad som behöver åtgärdas på Stora Valla blir inte klart förrän senare idag eftersom inspektionen fortfarande pågår.

Men fotbollsplanen har redan imponerat på Gert Nilsson.

– Ja, den är grön i varje fall. Även om det är snö idag så har vi sett att det kan även växa i november månad.

Nu är inspektionen klar! Detta behöver åtgärdas enligt Degerfors IF:s ordförande Jan-Ove Beckman:

1. Ståplatsernas avbärarräcken måste kompletteras med tre stycken per läktarsektion, vilket innebär att drygt 20 stycken sådana måste monteras runt arenan samt att de nuvarande måste positioneras något annorlunda.

2. Målställningarna skall kunna fast förankras (Lex IFK Göteborg på Behrn Arena).

3. Degerfors IF måste teckna kontrakt med andra arenaägare (två stycken) om att få vid behov tillgång till reservarena.

4. Avbytarbåsen måste förses med fler sittplatser, vilket troligen innebär att de nuvarande måste bytas ut.

5.Högtalaranläggning måste finnas i rum för presskonferens. (Vi spelar in alla presskonferenser redan idag men ljudförstärkning måste finnas under själva presskonferensen, vilket gör att endast högtalare måste anslutas till den utrustning vi redan nyttjar., säger Jan-Ove Beckman)

5. Degerfors IF skall tillsammans med polis och räddningstjänst precisera totala läktarkapaciteten och inrapportera denna till förbundet.

Övrigt: På grund av snötäcket kunde inte behov av asfaltering av vissa ytor konstateras men vi vet att matchdelegater kommer att anmärka på detta. Det innebär att en del asfalteringsarbeten kommer att behöva utföras.

För Superettan 2010 finns som synes inga större brister i Stora Valla.

De krav på åtgärder som ställts är relativt enkla och inte alltför kostsamma att tillmötesgå. För att nå upp till kraven som gäller från och med seriestart 2014 krävs dock betydande åtgärder, säger Degerfors IF:s ordförande Jan-Ove Beckman.