Örebro

Utförsäkrade blir till pjäs

En pjäs om utförsäkrade människor har premiär i januari. Handlingen är baserad på verkliga personers erfarenheter, och åtta skådespelare kommer att stå på scen i den Nya Teatern i Örebro.

Pjäsen som har premiär den 23 januari nästa år är starkt baserad på verkliga händelser. För att få fram ett manus och göra det så verklighetstroget som möjligt så har Hanna Ölund, elev på teaterlinjen på folkhögskolan i Hällefors, och hennes kollegor intervjuat flera människor som nu blir utförsäkrade från försäkringskassan.

De har även försökt få tag på folk från försäkringskassan, men utan framgång. Däremot har de pratat med några på socialtjänsten.

Hanna Ölund är noga med att påpeka att pjäsen inte handlar om att hänga ut försäkringskassan, utan om att berätta de drabbades sida av saken.

-Vi vill att de ska få berätta sin historia, de blir aldrig hörda själva. Det är människor som pratar runt om, om de. det är som om det blir vi och de i debatten. De blir bara siffror. Här vill vi lyfta fram deras egna ord och erfarenheter för att de ska få sin röst hörd.

Hanna Ölund hoppas pjäsen väcker en debatt bland folket, och de ansvariga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista