Tjänar mer pengar på mindre backe

Det företag som driver den kommunala skidanläggningen Storstenshöjden i Kilsbergen får mer pengar av Örebro kommun för att driva backen i vinter än vad företagets totala inkomster var i fjol.

- Det är ett normalt entreprenadavtal som tecknats i samförstånd. Alternativet är att kommunen blir skadeståndsskydig för att kommunen inte kan leverera vatten till konstsnö i den omfattning som kommunen egentligen ska göra, säger miljöpartisten och kommunalrådet Fredrik Persson.

Turerna kring Storstenshöjden har varit många. Först ett 15-årigt arrendeavtal mellan Örebro kommun och företaget Storstenshöjden AB där bolaget skulle betala en avgift för att få hyra anläggningen.

Senare ville bolaget köpa anläggningen men då blev det stopp. Det visade sig att Örebro kommunen under flera år hade pumpat för mycket vatten från Ånnabodasjön. Köparen ville ha en ny vattendom för att ta upp tillräckligt med vatten för att göra konstsnö.

I väntan på domen tecknade kommunen och bolaget ett entreprenadavtal som innebär att bolaget får en fast summa pengar från kommunen och behåller liftkortsintäkterna, totalt omkring 3,7 miljoner kronor per säsong.

Örebro kommun väntas ansöka om ny vattendom i januari nästa år.

Reporter
Karwan Tahir
karwan.tahir@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista