Jan Ask i Degerfors vänder sig nu till Länsrätten. Foto: Veronique Slottberg/SR

Vill inte betala för Citybanan

Degerfors kommuns beslut om att vara med och finansiera Citybanan i Stockholm överklagas nu till Länsrätten av tre degerforsbor. De tycker inte att det är i Degerfors intresse att finansiera ett projekt som ligger så långt utanför kommunens gränser.

Degerfors kommun har godkänt ett beslut som innebär att Örebro län ska vara med och medfinansiera Citybanan i Stockholm.

Degerfors kommun ska ge 3,6 miljoner kronor till Länstrafiken för utvecklings- och investeringsåtgärder för kollektivtrafiken inom länet. Men då ska Örebro läns landsting och Örebro kommun i sin tur finansiera Citybanan med 185,4 miljoner kronor.

Fram tills nyligen var det lag på att kommunernas pengar inte skulle vara till för att finansiera projekt utanför kommunens gränser. Det ändrades tidigare i år, och då blev det alltså möjligt för Degerfors kommun att vara med och finansiera Citybygget på det här viset, med närmare 4 miljoner kronor.

Jan Ask är en av de som överklagar kommunens beslut. Han menar att det ekonomiska ansvaret för citybanan i stockholm inte ska ligga på de intillliggande kommunerna.

-Det gynnar oss precis lika mycket som det gynnar till exempel Karlstad, Göteborg, Malmö eller Sundsvall. Alla ska vara med och betala i sådana fall, säger han.

Enligt honom borde inte ansvaret ligga på endast de intillliggande kommunerna.

Robert Mörk, kommunstyrelsens ordförande Degerfors, ville inte säga något om vem som hade rätt eller fel. Han menar att man måste vänta på vad länsrätten beslutar för att gå vidare i frågan.

- Det är ju en rättighet man har att överklaga kommunens beslut, och det ska vi ju respektera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista