USÖ måste säkra elförsörjningen

Socialstyrelsen kräver nu ett antal åtgärder för att säkra elförsörjningen på Universitetssjukhuset i Örebro. I mars i år drabbades sjukhuset av ett längre strömavbrott, samtidigt som reservkraftsystemet inte startade som det skulle.

Det var under de tidiga morgontimmarna den tionde mars i år som allt blev svart. Hela sjukhuset hade nämligen blivit strömlöst och orsaken var ett jordfel i Eons anläggning.

Den reservkraft som skulle sätta igång automatisk stod stilla och fick senare sättas igång manuellt. Det blev därefter störningar på elsystem, datasystem och gasförsörjning och många i personalen blev oroliga - bland annat för att larmsystemen inte fungerade och för att det inte fanns tillräckligt många ficklampor.

Socialstyrelsen skriver också att det inträffade patienttillbud inom till exempel förlossning och operation. Men inga patienter kom till skada.

Landstingsfastigheter har lämnat in åtgärdsförslag för att något liknande inte ska hända igen. Bland annat ska den avbrottsfria elkraftsförsörjningen utvidgas.

Men socialstyrelsen anser att universitetssjukhuset inte tillräckligt säkerställt sina rutiner och vill att sjukhuset genomför nödvändiga riskanalyser och upprättar en handlingsplan för ytterligare säkerhethöjande åtgärder

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista