Muraaya Mohammed och Nafisa Omar Nor är glada för att ha fått arbete inom vården. Foto: Anna Nyström/SR Örebro
Örebro

"Nu kan jag försörja mina barn"

Tre somaliska kvinnor i Örebro har efter lång kamp fått jobb som vårdare inom kommunen. En arbetsmarknad som hittills har varit mycket svår att komma in på för somaliska kvinnor.

Vi har tidigare rapporterat om svårigheter för just somaliska kvinnor att komma in på arbetsmarknaden, bland annat inom vården. Men nu har arbetsförmedlingens projekt "Lyftkraft", som hjälper somalier till sysselsättning, lyckats hitta en enhetschef som velat anställa kvinnorna, trots alla fördomar.

– Det känns jättebra, äntligen, säger Muraaya Mohammed.

Liten arbetsmarknad
Hon är en av de somaliska kvinnor vi följt i Sveriges Radio Örebro, i jakten på ett jobb. Fram till nu har arbetsmarknaden i Örebro varit stängd, men efter enträget informerande från projektledningen i "Lyftkraft", fick hon och några till till sist komma in och praktisera på gruppboenden i stan, och nu har alltså tre av dem fått timanställning.

– Jag tycket det var viktigt att hjälpa de här kvinnorna ut ia rbetslivet. Att motarbeta fördomar, säger Pernilla Åhs-Bergh, enhetschefen som öppnade dörren för kvinnorna.

Pernilla Åhs-Bergh säger att det har varit väldigt givande och att hon märkt från personalgruppen att det ett stort intresse.

Fördomar om kläderna
De somaliska kvinnornas kläder och sjalar har väckt många frågor hos arbetsgivare inom vården och oro för att det skulle vara ohygienska och i vägen. Men inte heller det har varit något bekymmer, säger Pernilla Åhs-Bergh.

– Man har haft egna arbetskläder och sen bytt när man gått hem, det har inte varit några problem, säger Pernilla Åhs-Bergh.

Nu hoppas Muraaya Mohammed på mycket jobb, och att hon ska komma in på den undersköterskeutbildning med språkstöd som "Lyftkraft" köpt in. Hon tycker att der ser bra ut framöver.

– Nu kan jag försörja mina barn, jag är glad och nöjd, säger hon.

Anna Nyström
anna.nystrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista