Kommunen har skjutit till pengar för att vart tredje konstverk ännu inte sålts. Foto: SR Örebro
Adventskalendern i Örebro

"Lika viktig som O, Helga Natt"

Det finns ett starkt stöd i Örebro för att kommunen ska satsa mer pengar på adventskalendern i Rådhuset i år. Det tror kommunalrådet Staffan Werme, folkpartiet.

I helgen berättade vi att kommunen skjuter till extra pengar i år eftersom var tredje konstverk i kalendern inte har sålts än.

Och Staffan Werme tycker det är självklart att kommunen går in med en förlustgaranti.

– Det finns ett par händelser som är viktiga för Örebro, vi har O, Helga Natt och marknadsmässoafton. Nu börjar adventskalendern också bli en sådan tradition, säger han.

Staffan Werme räknar med att adventskalendern ska bli en lång tradition. Det var i förra veckan som kommunstyrelsen beslutade att öka kommunens bidrag till kalendern i år från 300 000 kronor till 500 000, om inte fler konstverk blir sålda.

Men beslutet i förra veckan innebär också att kommunen ska se över hur kommunen ska stödja adventskalendern. För nästa vinter finns redan ett avtal där kommunen lovar 300 000 kronor till kalendern. Frågan är om kommunen kan tänka sig att skjuta till mer pengar då också? Så här säger Staffan Werme:

– Kan inte svara på det just nu. Det viktigaste är att vi får en bra adventskalender.

Och då kan det få kosta mer?

– Det ska kosta så lite som möjligt för att få så hög kvalité som möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista