Fler skrotbilar i naturen

Trots att regeringen höjde skrotningspremien i maj förra året kommer allt färre bilar att hamna på skroten. Det befarar kampanjen Håll Sverige Rent, Orsaken är att bilägare som lämnar sin gamla bil kommer att få mindre betalt från och med den 21 april, då de nya EU-direktiven träder i kraft och som innebär att 85 procent av den skrotade bilen ska demonteras. Det rapporterar P4-programmet Efter Tolv.
-Det kostar oss minst 3000 kronor att ta hand om en skrotbil som står i naturen. Därför måste vi ge bilägarna en morot att lämna in den, säger Lars Alm, ansvarig för skrotbilsprojektet. Idag räknar Håll Sverige Rent-kampanjen med att det står upp mot 700 000 uttjänta bilar i naturen. Och risken finns att de blir ännu fler om bilägaren får ut ännu mindre pengar. Idag är skrotningspremien som mest 1700 kronor, varav skrotfirman tar omkring hälften. Men med större arbetsinsats, bland annat ska bilens glas plockas ut, kommer de att behöva ta mer betalt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista