Anita Ivarsson, verksamhetschef på Barn och ungdomspsykiatrin i Örebro. Foto: Erik Persson/SR
Vården av apatiska barn

Sjukvården känner vanmakt

De senaste åren har vården av apatiska flyktingbarn i Örebro län genomgått en förändring. Men trots det upplever många i vårdpersonalen fortfarande vanmakt när det handlar om situationen för många flyktingbarn.

- En snabbare handläggning, snabbare beslut och kanske också en generösare hållning till familjer med barn skulle ju göra att våra insatser skulle bli oerhört mycket lättare och mer verkningsfulla, säger Anita Ivarsson verksamhetschef på Barn och ungdomspsykiatrin i Örebro, BUP.

Enligt BUP ökar återigen antalet barn som riskerar att hamna i apatiska tillstånd väntan på uppehållstillstånd eller avvisning.

Men ny kunskap har gjort att vården nu kan arbeta med bättre metoder för att förebygga problemen med barn som sjunker in i en djup apati, det menar Barn- och ungdomspsykiatrins verksamhetschef i Örebro läns landsting Anita Ivarsson. Men trots ändringar i vården menar hon att grundproblemet fortfarande är kvar för barn som väntar på uppehållstillstånd eller avvisning.

- Det är en oerhört destruktiv situation för barn och barns utveckling, säger Anita Ivarsson.

Ännu större problem upplever vården när det handlar om barn i familjer som håller sig gömda undan myndigheterna. Som vi berättat tidigare gömmer sig en familj i Örebro län efter att de fått besked om avvisning. En av de tre barnen i familjen en 13-årig flicka befinner sig i ett apatiskt tillstånd och och måste tvångsmatas.

Går det att ge bra vård under de omständigheterna?

- Nej det gör det inte, inte tillräckligt bra. En stor del av barnens liv blir i otrygghet det kan inte en barnpsykiatrisk behandling förändra eller göra till någonting bra utan det är inte en bra situation för de här barnen helt enkelt och de far väldigt illa, säger Anita Ivarsson, verksamhetschef på Barn och ungdomspsykiatrin i Örebro.

Reporter
Erik Persson
erik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista