Värmefiltar kan orsaka olyckor

I vinter lanseras elektriska värmefiltar och bäddvärmare hårt, men för att de ska vara säkra måste användaren tänka på en rad olika regler. Både Elsäkerhetsverket och räddningstjänsten menar att risken är stor att konsumenterna inte är medvetna om riskerna.

På brandstationen på golvet framför oss ligger en sönderbränd bäddvärmare. För ett par veckor sedan hade en äldre kvinna satt igång bäddvärmaren hemma i stugan för att värma sängen under kvällen. Senare på kvällen upptäckte hon att den plötsligt börjat brinna.

Hon stängde dörren till rummet och larmade, och klarade sig undan med rökskador, enligt räddningstjänsten.

Den troliga brandorsaken var att bäddvärmaren blivit för gammal och materialet alltför slitet. Men även när det gäller nya bäddvärmare, värmedynor och värmefiltar, så gäller det att läsa instruktionerna.

Till exempel riskerar man brännskador om man ställer in den på för hög värme under för lång tid. Om man viker produkten finns det risk för att säkerhetssystemet skadas, och täcker man över strömbrytaren är det risk för brand. Listan på säkerhetspunkter är lång.

Följer man inte dem ökar risken. Ett av de företag som säljer bäddvärmare och värmefiltar är OBH Nordica. Thomas Ek är marknadschef där och han tycker inte att produkterna är farliga, men han uppmuntrar kunderna att ta reda på vad som krävs för att använda dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista