Betalar inte för inställda bussar

På tisdagen fortsatte problemen för de nya biogasbussarna i Örebro med flera inställda bussturer. Nu står det också klart att Länstrafiken inte tänker betala för de bussturer i Örebro som blivit inställda på grund av kylan.

Några av de nya biogasbussarna i Örebro har haft problem i kylan även under tisdagen, men de flesta har gått som de ska. Det säger Tex Kihlström, som är trafikområdeschef på Nobina som kör bussarna. Några av bussarna har blivit ståendes, men har nu kommit igång igen. Ändå har det blivit förseningar och inställda turer.

Tex Kihlström säger att det enda företaget kan göra för att försöka förhindra problem i kylan är att se till att bussarna är varmkörda.

Leverantören av bussarna jobbar för fullt för att lösa problemet med att biogasbussarna inte fungerar bra utan riskerar att bli ståendes i kylan.

Trafikområdeschef Tex Kihlström på företaget Nobina, som kör bussarna, är väl medveten om att det här kommer att blir en ekonomisk smäll för företaget.

– Vi får ju vitesavdrag på de inställda turerna och på de försenade turerna. Sedan får vi även avdrag för de kilometrar som vi inte kör, säger Tex Kilström.

Hur mycket pengar det handlar om kan han inte säga i dagsläget, men lite pengar blir det, konstaterar han. Inte heller Länstrafikens vd i Örebro län Conny Strand kan säga hur mycket pengar det handlar om, men helt klart är att bussföretaget Nobina inte får betalt av länstrafiken när de inte kör. Det står i avtalet och att det är riktigt kallt spelar ingen roll. Det tycker inte Tex Kihlström på Nobina heller.

– Så extremt kallt är det inte, så våra bussar ska klara det här. Vi är inte helt hundra på att vi kan utesluta biogasen, men som vi tror är det ett tekniskt fel på våra bussar och då står det i avtalet att vi ska ha vitesavdrag, säger Tex Kihlström.

– Det är naturligtvis inte roligt, men det som bekymrar mig allra mest är att vi inte får ut trafiken i den omfattning vi ska och att örebroarna inte kommer till de platser de ska komma till, avslutar Tex Kihlström på Nobina.

Anna Björndahl
anna.bjorndahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".