Lårbensbrott behandlas olika

Hälften får protes, hälften spikas

Bara häften av de som opereras för brott på lårbenshalsen i Örebro län får protes. Resten spikas, trots att många då riskerar att skadan inte läker. I hela landet får 57 procent av de här patienterna protes, så Örebro län ligger under riksgenomsnittet.

Klinikchef Gunnar Bergens på ortopeden på Universitetssjukhuset i Örebro har en förklaring.

(--Vi ökar ständigt andelen som får protes, men har varit ganska strikta för det kan vara problem med patienter som är dementa eller har svårt att klara de restriktioner som gäller när man får protes. De kan få problem med att protesen hoppar ur led, säger Gunnar Bergens.

Den som har protes ska klara av att inte inåt-rotera för mycket med benet, och att till exempel inte sitta i för djupa fåtöljer. Protesen kan hoppa ur led, och det har till och med hänt att läkarna fått ta ut en protes igen på en patient, för att det inte har fungerat.

Det skiljer mycket i landet när det gäller hur många patienter som får protes och hur många som spikas vid ett brott på lårbenshalsen. I Uppsala får 68 procent av de här patienterna protes, medan bara 38 procent får det i Sörmland och Västerbotten, det visar siffror från Patientregistret.

Örebro län ligger under riksgenomsnittet med 51 procent som får protes. Klinikchef Gunnar Bergens på Universitetssjukhuset i Örebro säger att siffran har ökat ständigt de senaste åren, sedan det blev känt att protes kan vara bättre än att spika. Men han tycker att det är bra att skynda långsamt, och säger att det kan vara svårt att veta när det ena fungerar bättre än det andra, även om en stor andel av de som spikas inte läker som de ska. Å andra sidan är dödligheten större vid en protesoperation, som är ett större ingrepp.

– Så är man väldigt gammal och skör så kanske man inte tål en protesoperation, säger Gunnar Bergens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista