Inför rätta för kvinnas död

I dag, torsdag, inleds rättegången efter ett uppmärksammat dödsfall i Askersund. Efter en lång polisutredning där en man flera gånger misstänkts för mord väntar nu en rättegång som inte tar slut förrän i februari

Det var strax före julen 2007 som en kvinna hittades död i sin lägenhet. Hon hade flera brutna revben och blåmärken på flera delar av kroppen.

En vecka senare anhölls hennes make, misstänkt för att ha mördat kvinnan - men han nekade och släpptes snart på fri fot igen.

Den advokat som företräder kvinnans familj har ifrågasatt polisens utredning. Ungefär samtidigt som kvinnan avled i Askersund mördades en lärare på Universitetet i Örebro och advokaten vände sig till polisstyrelsen eftersom han ansåg att polisen satsade så olika mycket på att lösa brotten.

När Sveriges Radio Örebro senare granskade utredningen visade det sig att även den polis som ledde utredningen i Askersund i början tyckte att han borde fått större resurser till sitt förfogande.

Men länets polisledningen har hela tiden hävdat att utredningen fick tillräckliga resurser och till slut åtalades mannen. Men inte för mord utan för brotten grov misshandel eller vållande till annans död.

Under sammanlagt 14 rättegångsdagar under den kommande månaden ska nu över 40 personer vittna om sina kontakter med paret. Bland annat ska en läkare vittna om att kvinnan tänkte skilja sig från mannen.

Den åtalade mannen nekar fortfarande till brott.

Vår tidigare rapportering om händelsen i Askersund:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".