Mycket halt väglag i Örebro län. Håll avstånd och anpassa hastigheten är polisens uppmaning. Foto:Drago Prvulovic / SCANPIX
Örebro län

Glashala vägar efter snöfallet

Det senaste dygnets snöfall på de redan isiga vintervägarna har gjort det extremt halt. Runt om i Örebro län rapporteras det om glashala vägbanor på torsdagen. Flera avåkningar har skett och även en del trafikolyckor.

(– Problemet är att vi har haft isiga vägbanor förut, som har blivit lite uppruggade av dubbdäck. Sedan har det varit så pass kallt så det har varit en strävare isyta. Nu när nysnön kom så blev det väldigt halt när den lade sig ovanpå det här, säger trafikpolis Dan Hjertstrand i Örebro län.

Det är i stort sett hela Örebro län som drabbats av halkan. Undantaget är väl de stora Europavägarna säger Dan Hjertstrand. Flera avåkningar har skett och även en del trafikolyckor.

Om man nu måste ut i trafiken så finns det en del saker att tänka på:

– Framförallt att ta god tid på sig. Det går inte att hålla den hastigheten som man kanske har tänkt sig, utan man får slå ner rejält på hastigheten, säger Dan Hjertstrand.

Att hålla avstånd är en annan viktig sak att tänka på. Bromssträckan blir avsevärt mycket längre i halkan.

Skulle något ändå hända och man till exempel blir stående på vägen så har Dan Hjerstrand en del tips:

– Har man möjlighet så gäller det att komma av vägen, annars får man se till att man syns med reflexväst. Ta fram varningstriangeln och ställ den en bra bit bakom bilen så att andra blir uppmärksamma på att det är en bil som står still.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".