Guldsmedshyttan

Halv miljon i böter för miljöbrott

Det företag i Guldsmedshyttan som råkade ut för en brand på bruket förra vintern, ska nu betala en halv miljon kronor i företagsbot för miljöbrott. Orsaken är att branden orsakade ett utsläpp av ett farligt ämne.

Åklagarmyndigheten konstaterar att det fanns brister i märkningen av de tankar som kemikalier och syror förvarades i, och på grund av det så pumpades syra av misstag in i fel tank och det började brinna.

Själva röken innehöll ett farligt ämne. Två personer som andades in röken fick föras till sjukhus, och allmänheten varnades via Sveriges Radio Örebro.

Det var i början av januari 2008 som det började brinna i Guldsmedshytte bruk. De anställda fick evakueras från fabriksområdet.

Företaget heter Vestacastings Guldsmedshyttan AB och de tillverkar nav till vindkraftverk. Den har omkring 140 anställda i Guldsmedshyttan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".