Vårdcentralchef i Kumla:

Allt fler ska få motion på recept

Det finns ett mål att sex av tusen invånare ska få recept på motion. Det säger Lennart Svärd som är vårdcentralchef i Kumla. Att det går så trögt med utvecklingen att skriva ut fysisk aktivitet på motion tror han beror på att det alltid finns ett motstånd mot nya metoder.

Som vi berättat tidigare så har bara 1 300 sådana här recept på fysisk aktivitet skrivits ut sedan det infördes 2001, något som distriktsläkare Lillemor Nyberg i Karlskoga tycker är för lite. Hon arbetar i ett nationellt nätverk för recept på fysisk aktivitet, och menar att många patienter skulle kunna trappa ner på mängden medicin om de motionerade i stället.

Fysisk aktivitet kan också vara bra för den som står inför en operation, då man blir bättre rustad för ingreppet om man är i bättre form.

Vårdcentralchef Lennart Svärd i Kumla tror att utvecklingen kommer att bli bättre i år.

– I och med att kunskapen växer och man får mer och mer klart för sig att det här är effektivt så kommer det att slå igenom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".