Bilbärgare Patrik Norberg. Foto: Erik Persson/SR

Kräver säkrare arbetsmiljö

Bilbärgningsbranschen kräver nu säkrare arbetsmiljö ute på vägarna. Bland annat föreslås en annan färg på varningsljusen på bärgningsbilarna för att tydligare markera för trafikanter att ta det försiktigt.

Mer om det här i Rakt på sak efter 15 i dag.

- Det jobbigaste i dag är att stå efter vägen och jobba och folk inte släpper av på hastigheten, säger Patrik Norberg.

- Det har varit inskickat ansökan till Vägverket om att man ska ändra det guloranga ljuset med någon kompetterande ljusutrustning med någon annan färg på varningsljuset, men det har hittills inte skett någonting.

- Det vi försöker på hårt trafikerade vägar är att ta hjälp av polis eller Vägverket för uppskyltning om det tar längre tid efter vägbanorna. Annars om vi känner oss pressade på plats på grund av hård trafik så brukar vi ta ut en bärjare till och skärma av med.

Vad är orsaken till att ni vill ha försiktighetsåtgärder när ni är ute i trafiken?

- Det är både för vår egen del och för andras. Tyvärr händer det ju varje år incidenter efter vägarna, säger Patrik Norberg.

Vad har du själv märkt av när du varit ute?

- Det blir hårdare och hårdare tempo. När jag började körde inte bilarna lika fort och smidigt som de gör i dag. Hårt tempo gör att man tappar respekten känns det som, avslutar Patrik Norberg.

Erik Persson
erik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".