Avdrag granskas av Skatteverket

Årets deklarationer från privatpersoner kommer att hårdgranskas av Skatteverket för att få stopp på fusket med avdrag.

De senaste åren har man sett en ökning av felaktiga avdrag. Ett exempel är att över hälften av avdragen för resor till och från jobbet visade sig vara felaktiga.

Ännu fler konstigheter hittar man under punkten "handel med värdepapper" där 61 procent innehöll fel. Ibland handlar det om misstag, men enligt kotrollchef Alf Petersson på Skatteverket i Karlskrona är det många som chansar. Ett chansande som i vissa fall lett till mersmak och att man gått vidare till tyngre skattefusk.

Hur många deklarationer som kommer att granskas är oklart, men får myndigheten upp ögonen för något felaktigt kan man vara säker på att de inte ger sig i första taget.

– Då kan man förvänta sig att man får en telefonkontakt eller skriftlig förfrågan. När granskandet har kommit så långt så släpper man ju inte frågan förrän den är ordentligt utredd, säger Alf Petersson på Skatteverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".