Handelsbanken har inte anmält den här övervakningskameran till Länsstyrelsen. Foto: Karwan Tahir/SR.
Örebro

Olaglig kamera vid bankomat

Handelsbanken i Örebro har satt upp en övervakningskamera utanför en bankomat utan att anmäla det till Länsstyrelsen, ett lagbrott som kan ge upp till ett års fängelse.

En mörk, rund liten kamera filmar trottoaren där bankomaten finns på väster. Lagen skriver att böter eller fängelse i högst ett år är straffet om man bryter mot bestämmelsen om anmälningaplikt av bevakningskamera.

I det här fallet är det Handelsbankens kontor på väster i Örebro, som satt upp kameran men inte anmält den och inte heller satt upp en skylt om att det finns en kamera på plats.

Kontorschefen på Handelsbanken, Maria Lindström Andersson, som först säger att de inte känner till någon kamera, vill inte bli intervjuad. Men hon konstaterar idag att banken missat att anmäla just den här kameran som troligen suttit monterad vid bankomaten i tre års tid.

Länsstyrelsen som kontinuerligt tillsynar övervakninskameror har vid några tillfällen riktat kritik mot banker som filmar ett allt för stort område.

Kontorschefen för Handelsbanken säger att de nu skickat en anmälan om kameran efter det att Sveriges Radio Örebro ställt frågor om den, och tillsyn kommer säger Lars Wretander på Länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".