Asylboendet i Kopparberg evakuerades på grund av kylan. Foto: Erik Persson/ SR

Asylboende evakueras i Kopparberg

I dag evakuerades alla de 32 boende på ett av migrationsverkets asylboenden i Kopparberg. Fastigheten har haft stora problem med att hålla värmen och bland annat därför har migrationsverket nu valt att döma ut boendet i väntan på en oberoende besiktning.

Enligt Pentti Pitkänen som är samordnare på Migrationsverket har fastighetsägaren struntat i tidigare påtryckningar om att det varit problem med värmen.

Det var i helgen minusgrader inomhus på ett av migrationsverkets flyktingboenden i Kopparberg. Den hårda kylan var helt enkelt för mycket för värmesystemet i det flerfamiljshus på Ställdalsvägen som migrationsverketet hyr av en privat fastighetsägare.

De 32 boende som alla är asylsökande från Somalia fick till slut hjälp av kommunen och Röda korset och en gymnastiksal fick tjänstgöra som nödboende.

Samtidigt som det gula tegelhuset i utkanten av samhället evakueras på människor, möbler och personliga tillhörigheter pågår ett ordkrig mellan Migrationsverket och fastighetsägaren. Migrationsverkets samordnare Pentti Pitkänen menar att han sen länge påtalat brister i bland annat uppvärmningen.

Fastighetsägaren Bengt Reinuis på företaget Frontline fastigheter, säger å sin sida att huset inte är konstruerat för 32 personer - och att det då istället är Migrationsverket som har ansvar för problemen med uppvärmningen.

En som själv fått erfara hur det varit att bo i det kalla huset är Sharmanke Yousuf. Han säger uppgivet att han som asylsökande i ett och ett halvt år inte har haft chansen att själv välja var och hur han vill bo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista