Solveig Andersson Foto Marie HanssonSR

15 år med ovisshet

Det har snart gått 15 år sen Maria Andersson mördades i en tvättstuga i Oxhagen i Örebro, men fortfarande har polisen inte en misstänkt för brottet. För Marias mamma, 70-åriga Solveig Andersson är det svårt att gå år efter år utan att brottet blir uppklarat.

-Örebro det är ingen stor stad, att de inte har kunnat få fram mer. Jag skulle gärna vilja ha reda på vem som har gjort det innan jag dör, säger Solveig Andersson. 

En vårmorgon i maj 1995 påträffades 34-åriga Maria Anderssons kropp i tvättstugan i hyreshuset där hon bodde, Maria hade blivit brutalt mördad och under den närmaste tiden förhörde polisen mängder av grannar och vänner. De tekniska spåren är många, men fortfarande finns ingen misstänkt, faktiskt det enda mord polisen i Örebro län inte klarat upp.

Marias mamma, Solveig Andersson tycker att polisen borde kunnat lösa fallet vid det här laget.

-Jag tycker det är dåligt att inte polisen har kunnat göra bättre. Om det blev fel ifrån början, det kan inte jag svara på.

-Men, de fortsätter att jobba, vi får se om det blir nått resultat, säger Solveig. Polisen har alltså mängder av teknisk bevisning som skulle kunna användas i framtiden.

Torbjörn Carlsson är informationschef för polisen i Örebro län.

-Kriminaltekniken utvecklas och vi har en förhoppning att vi kan hitta något i det material vi har. Problemet om man väl hittar ett bra DNA är att man inte har någon misstänkt att matcha det mot. Men det finns ju ett stort utredningsmaterial att gräva i, borde man inte ta hjälp av riksmordkommissionen då?

 -Ytterst handlar det väl om hur vi själva värderar möjligheterna till att annan personal ska ha större framgång än vad vi har i det här ärendet, och jag är inte så säker på att det är nyckeln till lösningen, hävdar Torbjörn Carlsson, informationschef för polisen i Örebro län.

Reporter marie.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".