1 av 2
Gunnar Andersson, moderat ordförande för Tekniska nämnden. Foto: Gabriel Stenström
2 av 2
örebro

Kommunen startar biogasmack

I morgon, torsdag, väntas politikerna i Örebro ta det definitiva beslutet om att kommunen ska bygga en biogasmack. Anledningen är att kommunen inte tycker att stadens två biogasmackar räcker till längre.

Men för Gunnar Andersson, moderat ordförande för Tekniska nämnden är det inget lätt beslut:

- Ingen skulle vara gladare än jag om näringslivet hade klarat det här själva. Men i början på en sådan här process är det alltid lite trögt och där tror jag att kommunen har en viktig roll att spela, säger Gunnar Andersson.

Det går trögt med utbyggnaden av nya biogasmackar. Det håller drivmedelsbranchen också med om. Robert Dimmlich som är VD på branschorganisationen Svensk bensinhandel lägger skulden på den lag som infördes 2005 som tvingade bensinmackarna att börja sälja något miljövänligare också. Då satsade branschen på etanol och Robert Dimmlich tycker att efter en sådan satsning, som enligt honom kostade branschen nästan en halv miljard, är det rimligt att branschen nu är försiktig.

Robert Dimmlich tycker att det är olyckligt att Örebro kommun nu ger sig in på drivmedelsmarknaden, men han vill ändå inte säga att det är olämpligt.

- Olämpligt är ett för starkt ord. I vissa fall kan det vara så att kommunen behöver gå in och ta ett visst ansvar för en drivmedelsförsörjning när marknadskrafterna inte fungerar. Men jag tycker inte det är bra, för branchen borde kunna klara av att hantera det här, säger Robert Dimmlich.

För kommunpolitikern Gunnar Andersson i Örebro är det avgörande att den nya macken bara kommer att användas av kommunens egna bilar. Han räknar med att den kommunala macken snart kan ersättas av mackar som drivs av företag.

- Vi ska ju inte driva vare sig bensinmackar eller biogasmackar. Jag som moderat och även ordförande i Företagarna ser ju att man överlåter så mycket som möjligt av den kommunala verksamheten till andra aktörer.

- Jag får väl ta på mig att jag är ofrivillig mackägare för en kort tid, säger Gunnar Andersson.

Reporter
Gabriel Stenström
gabriel.stenstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".