Örebro Airport. Foto Gabriel Stenström / SR Örebro

"Airport" är osvenskt

Alla flygplatser i Sverige som döpts om till airport anmäls nu till justitieombudsmannen för att vara osvenska. Det är nätverket "Språkförsvaret" som anmäler flygplatserna. Till exempel anmäls Örebro Airport för att ha ett för osvenskt namn.

Ett nätverk som kallar sig språkförsvaret har anmält alla flygplatser som har airport i sitt huvudnamn.

– Vi tycker det är helt onödigt att vi har engelska namn på flygplatser i Sverige. Det är ju uppenbart att det är en flygplats det handlar om. Det är ju inga problem att en svensk flygplats har ett namn på svenska precis som utländska flygplatser har på sina språk, säger anmälaren Fredrik Wennström.

Förra året fick Sverige sin första språklag som säger att staten och kommunerna har ett extra stort ansvar för att vårda det Svenska språket. Lagen säger att det svenska språket i offentliga sammanhang ska vara vårdat, enkelt och begripligt.

Något som nätverket "Språkförsvaret" inte anser att Luftfartsverket gör när de namngett alla sina flygplatser till airport istället för flygplats.

På den svenska språknämnden säger man sig i princip hålla med anmälarna om att airport inte hör hemma i huvudnamnet på en svensk flygplats. Men de anser att det finns större språkproblem att fokusera på. Till exempel att grundutbildningar på universiteten ibland hålls på engelska, vilket är betydligt mer utestängande mot den som inte kan engelska än att man kallar flygplats för airport.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".