Lisa Karlsson, samordnare på Brottsofferjouren i Örebro. Foto: Veronoque Slottberg/SR

Svårt få ut skadestånd efter brott

Det är en lång och komplicerad process i de flesta fall att få sina skadeståndspengar i samband med brott. Det har Sam Nordvall från Mullhyttan fått erfara. Efter en misshandel blev han tilldömd skadestånd på 20 000 kronor. Han fått en del av pengarna men väntar fortfarande på resten.

I dag kan det ta väldigt lång tid att få pengar om man har blivit tilldömd skadestånd. Processen är krävande och i stort sett allt ansvar vilar på brottsoffret själv.

På Brottsofferjouren i Örebro tycker man att det borde finnas ett bättre och smidigare sätt att hantera utbetalningar av skadestånd.

- Jag tycker inte det är så bra, det är lite för svårt, säger Lisa Karlsson som är brottsofferassistent och samordnare på Brottsofferjouren i Örebro.

Skadeståndet beslutas genom rättens dom, men det betalas inte ut automatiskt. Först frågar Kronofogden brottsoffret om de behöver hjälp med att driva in skadeståndsbeloppet. Om de inte kan hjälpa på grund av att gärningsmannen inte har pengar så är det upp till brottsoffret att själv ta kontakt med sitt försäkringsbolag, och i sista hand med brottsoffermyndigheten.

Men Brottsoffermyndigheten kan även sänka det belopp som man har tilldömts i domstol.

Sam Nordvall har redan fått en del av skadeståndet från brottsofferfonden, men den resterande summan på ungefär 8000 kronor får han månatligt genom kronofogden som tar pengarna från gärningsmannen.

- Nu är det uppe i 79 kronor i månaden. Så det tar väl en tio år sådär, jag är i 70års åldern i dag och jag vet inte om jag blir 80 år, jag tycker det är lite långsökt.

Reporter
Veronique Slottberg
veronique.slottberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista