Vinterkräksjukan är här

Vinterkräksjukan har nu kommit till Örebro län, det säger smittskyddsläkare Hans Fredlund.
- Dels är det en hjärtavdelning på USÖ som har haft en del problem, och sedan finns det rapportering från hygiensköterskorna från några äldreboenden ute i länet att det finns utbrott av vinterkräksjuka, säger Hans Fredlund.

Det är inga stora mängder och det har varit mycket värre vid den här tiden många andra år, berättar Hans Fredlund, men för den som drabbas är det förstås lika eländigt. Ofta har vi vinterkräksjukan i länet redan före jul, så i år är den lite senare än vanligt. Varför det har blivit så vet inte smittskyddsläkare Hans Fredlund, men han tror inte man kan säga att det har med svininfluensan att göra.

– Nej, det är varierande mellan olika år, så jag tror inte att man ska göra någon koppling med att vi har haft influensan här tidigare, säger han. Inte heller handspriten kan ha betydelse, tror han. Där är tvål och vatten mer effektivt när det gäller handhygienen. Det är för tidigt att pusta ut. Även om vinterkräksjukan inte är så utspridd än så kan den fortfarande bli besvärlig längre fram, säger smittskyddsläkare Hans Fredlund vid Universitetssjukhuset i Örebro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".