Örebro

Kylan orsakade strömavbrott

Strömavbrottet i Västhaga i Örebro igår kväll berodde troligen på överbelastning på grund av kylan. Det säger Eva Nilsson, som är regionchef på Eon.

Det var kylan kombinerat med den effekttopp som blir den tiden när alla ska laga mat, som orsakade strömavbrottet i området Västhaga i Örebro igår kväll. Det säger Eva Nilsson på Eon. Det går att jämföra med när proppen går hemma i lägenheten eller huset.

Det var vid sextiden på onsdagskvällen som strömmen gick i Västhaga i Örebro. Nära 1400 av Eons kunder blev strömlösa i en och en halv timme, däribland en hamburgerrestaurang, ett hotell, en bensinstation och så mataffären Willys, där Anna-Lena satt i kassan.

 – Det blev helt svart. Det var bara ledgångsbelysningen som lyste, berättar hon. Det var bara att låsa kassalådan och försöka få ut alla kunder. Patrik Edholm är butikschef. Han säger att strömavbrottet påverkar dem ekonomiskt.

– För oss är det ju ett avbräck oavsett när det händer på dagen men det är ju ännu olyckligare när det händer vid sextiden på kvällen, som är en av våra bästa timmar försäljningsämissigt, konstaterar han. Trots det har han inga tankar på att kräva ersättning från Eon.

 – Det här var ett så pass kort avbrott ändå. Det kostar mer att hålla på och processa detta än att låta det bero, säger Patrik Edholm. Och det kanske är lika bra det, för Eva Nilsson på Eon ger inga större förhoppningar om att det skulle gå att få ut ersättning för det här strömavbrottet.

– Generellt sett så går ingen ersättning ut för kortare strömavbrott, och det här måste ändå räknas som ett relativt kort strömavbrott, säger regionchef Eva Nilsson på Eon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".