Staten bör betala skadestånd

I riksdagen pågår diskussioner om hur man ska underlätta för brottsoffer att få sina skadeståndspengar efter att de blivit utsatta för brott.

Andreas Norlén som är moderat riksdagsledamot har skrivit en motion till riksdagen där han vill att staten ska sköta utbetalningarna av skadestånd. Han tycker också att det är fel att brottsoffermyndigheten kan sänka det skadestånd som brottsoffret har blivit tilldömt i rätten.

Har man blivit tilldömd ett skadestånd som är högre än vanligt så kan det alltså sänkas av brottsoffermyndigheten.

- Vi har sett ett antal fall där Brottsoffermyndigheten har prutat på utdömda skadestånd, och det tycker jag är fel, säger Andreas Norlén.

Den 3 februari ska riksdagen ta beslut i frågan.

Men den 14 januari kommer en utredning som regeringen har tillsatt att lägga fram ett förslag till justitieministern. Det handlar om att göra det lättare för brottsoffren att få sitt skadestånd. Bland annat utreds ett förslag om att staten ska ta hand om betalningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista