En person omkom i olyckan vid Kista galleria. Foto: Leif R Jansson /Scanpix.

Miljonböter för Örebro-företag

En anställd på ett konstruktionsföretag i Örebro dömdes på fredagen för vållande till annans död efter en olycka på ett bygge i Stockholm. Det är första gången som en konstruktör i Sverige döms för att ha orsakat någons död. Örebroföretaget ska också betala 1,5 miljon i företagsbot.

Olyckan orsakades av för klena stålbalkar. Den inträffade den 15 juli 2008 vid Kista Galleria i norra Stockholm där arbete pågick med att bygga över Hanstavägen med en tillbyggnad.

När en lyftkran placerade ett betongbjälklag på en stålstomme gav konstruktionen vika. Betong och stålbjälkar föll åtta meter ner på byggarbetsplatsen. Tre män begravdes under betongblocken. En byggnadsarbetare omkom och en skadades allvarligt. Den tredje körde en bil som hamnade under rasmassorna.

Domstolen anser att konstruktören orsakat olyckan genom att hon levererat en ritning som gjorde bärande balkar vid bygget smalare och svagare. Det var detta misstag som ledde till att konstruktionen gav vika.

Åklagaren ville ha konstruktören fälld för grovt brott men tingsrätten har funnit flera förmildrande omständigheter som gör att den med tvekan inte delar den uppfattningen. Enligt rätten bröt inte konstruktören med uppsåt mot arbetsmiljölagen. Konstruktören var också mycket pressad när ritningen ändrades, menar domstolen.

Tingsrätten konstaterar att den projektansvariga konstruktören brustit i ansvaret för arkitekter och konstruktörer enligt arbetsmiljölagen. Konstruktören levererade en ritning som var för klen till det företag som skulle tillverka balkarna, utan att meddela företaget att ritningen inte var avsedd för tillverkning.

En kollega som hade åtalats misstänkt för att inte ha kontrollerat arbetet men domstolen anser att han inte hade något sådant kontrollansvar och har därför frikänt honom.

En arbetsledare på ett annat företag åtalades för att han låtit två montörer utföra arbeten på hög höjd utan att använda personlig skyddsutrustning. Tingsrätten anser att mannen varit oaktsam som lät dem arbeta utan livlinor men konstaterar att denna försummelse inte hade något samband med följderna av olyckan. Även han frikänns från arbetsmiljöbrott.

Av samma skäl ogillade domstolen även kravet om företagsbot mot en av arbetsledarens arbetsgivare.

Vid raset skadades en man som körde sin bil genom byggnadsplatsen. Åklagaren hävdade att den person vid företaget som ansvarade för trafiksäkerheten på arbetsplatsen brustit i sitt ansvar genom att han anlitat flaggvakter som släppte fram biltrafiken, trots att tunga lyft pågick.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".