Välkomnar förslag om ursäkt

Att få en ursäkt från regeringen för åren som misshandlat barnhemsbarn skulle kännas bra. Det tycker Ulf Westerblad i Askersund, som själv farit illa på barnhem under sin uppväxt.

På torsdagen kom den första delrapporten i utredningen om hur situationen har varit för de 250 000 svenska barn som varit placerade i barn- och fosterhem de senaste 50 åren. Utredningen föreslår en ursäkt, men Ulf Westerblad vill också ha ekonomisk ersättning.

– Jag lämnades in som oäkting på ett barnhem i Karlskoga och transporterades mellan sex olika barnhem under två år. De visste väl inte riktigt vad de skulle göra av mig, utan det skrevs ett intyg på centrallasarettet i Örebro att jag var otvivelaktigt efterbliven, berättar Ulf Westerblad.

Han placerades på en sinnesslöantalt och blev kvar där i sju år, bland 21 vuxna, gravt handikappade människor. Där utsattes han för sexuella övergrepp och mycket våld.

Att få en ursäkt av regeringen tycker han känns bra, för då har de erkänt att de gjort fel.

– Men jag tycker också att vi ska ha en ekonomisk ersättning för allt lidande vi har fått gå igenom. Folk som är dömda till fängelse i några år och är oskyldigt dömda, de får ju väldiga skadestånd. Jag har vänt mig till Örebro läns landsting för att få en ursäkt därifrån, men där får jag inte ens en ursäkt, säger Ulf Westerblad.

2006 tillsatte regeringen en utredning för att granska de allvarliga övergrepp och den vanvård som skett inom svenska barnhem och fosterhem under 1900-talet.

Igår torsdag kom den första delrapporten, som bland annat säger att regeringen borde be om ursäkt och erbjuda rehabilitering. Om det ska betalas ut någon ekonomisk ersättning är ännu inte klart, däremot att regeringen bör se till att det här inte händer igen. Och det är det allra viktigaste, tycker Ulf Westerblad.

– Det är ideliga rapporter om barn som far illa i familjehem och så vidare. Det måste bli ett slut på den här hanteringen av våra barn, de är ju vår framtid. De måste ju lägga allt krut de kan på det, att få stopp på det här, säger Ulf Westerblad.

Anna Björndahl
anna.bjorndahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".