Om ett rådjur inte skadas i en trafikolycka är det inte lika prioriterat att jaga det. Arkivbild: Maja Suslin/Scanpix

Skadat rådjur prioriteras inte

En kvinna som bor strax söder om Örebro upptäckte i veckan ett skadat rådjur på sin tomt. Hon anmälde det till polisen, men ärendet blir inte prioriterat då det inte handlar om en trafikolycka. Det upprör kvinnan som är en stor djurvän.

I torsdags förmiddag såg Vanja ett skadat rådjur på sin tomt. Hon bor nära en väg och antog därför att rådjuret blivit påkört. Hon ringde genast till polisen och berättade vad hon hade sett. Hon fick beskedet att det skulle komma en jägare och ta en titt. Men när Sveriges Radio Örebro pratade med Vanja igår, fredag, så hade hon ännu inte sett någon jägare.

Bo Mårtensson som är kommissarie vid Örebropolisen förklarar att rådjur, och annat vilt som inte skadats i trafikolyckor, prioriteras lågt eftersom det då inte är polisens eller jägarnas ansvar att ta hand om det, utan det då istället är markägaren som har ansvaret. Han förklarar att både polisen och jägarna brukar hjälpa till ändå, även om de inte får betalt.

Sedan den första januari så är det lag på att man som bilist måste anmäla till polisen om man har kört på vilt. Då går det också snabbare att få ut enjägare till platsen

-Hade det varit en trafikolycka är jag säker på att det hade kommit ut en patrull snabbare, säger han.

Enligt jägaren Hubert Larsson så är det inte så lätt att jaga rådjur. De är bra på att gömma sig säger han.

-vi fortsätter tills vi är klara, säger han.

Han säger också att det redan har varit en jägare ute och letat efter rådjuret, även om Vanja inte sett till dem.

Djurvännen Vanja hoppas att det hela löser sig snart.

- Jag kunde gärna betala en tusenlapp bara man fick hjälp att bli av med det.

Veronique Slottberg
veronique.slottberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".