Den framgångsrike racerföraren Ronnie Petersson från Örebro avled i en krasch 1978. Foto: Olle Lindborg

Motormuseum flyttas till Österlen

Ronnie Peterson-museum som i höstas lades ner i Örebro kommer att återuppstå i påsk. Men då blir det inte i Örebro utan på Österlen i Skåne.

Ronnie Peterson museum som i höstas lades ner i Örebro kommer att återuppstå i påsk. Men då blir det inte i Örebro utan på Österlen i Skåne.

- När jag hörde talas om att Ronnie Peterson-meséet skulle lägga ner tog jag kontakt och började den här diskussionen om att kunna flytta det här till Simrishamn, berättar Uno Levinsson på Autoseum i Simrishamn.

I påsk öppnas återigen Ronnie Petersons samlingar till allmänhetens beskådan. Men den legendariske formel ett-förarens bilar ska inte visas upp på hemmaplan i Örebro utan på Österlen i Skåne där samlingarna ska utgöra tillfällig utställning under året.

Vad finns det för kopplingar mellan örebrosonen Ronnie Petersson och Simrishamn?

- Det finns ju inga direkta kopplingar mer än att han var så klart min ungdoms idol, säger Uno Levinsson.

Joakim Thedin som är ordförande i den förening som tar hand om Ronnie Petersons samlingar berättar att föreningen fastnade för Autoseums satsning efter en del överläggningar.

Finns det ett större intresse för ett Ronnie Peterson-museum utanför Örebro?

- Man kan nästan tro det med det intresse vi fick utomstads ifrån. Det intresset fick vi ju inte alls från något håll inom Örebro, säger Joakim Thedin.

Erik Persson
erik.persson@sr.se

Tidigare nyhet om muséet:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".