Ingrid Almén i Frövi oroas över bristen på fasta läkare på vårdcentralen. Foto: Gabriel Stenström/SR.

Frövi vårdcentral utan fast läkare

Vårdcentralen i Frövi står helt utan fast anställd läkare sen årsskiftet. Istället får patienterna träffa hyrläkare i vår. Det här oroar Ingrid Almén som bor i Frövi.

– Då känner de inte patienterna. De får titta i journalerna och man får tala om vad man har för krämpor. Det går åt en massa tid till det. Jag är rädd för att det blir en mera sporadisk läkarvård, säger Ingrid Almén.

Hon fyller snart 90 år och berättar att hon blev helt förskräckt när hon fick veta att vårdcentralens båda läkare lämnade sina tjänster under slutet av förra året. Istället är vårdcentralen i Frövi nu en av sju vårdcentraler i länet där det kommer att finnas inhyrda läkare i vår.

Det här bekymrar också Cay Norén i föreningen Positiva Frövi. Han tycker att det är olyckligt att det händer samtidigt som landstinget i år inför det som kallas Hälsoval, då det ska bli lättare för patienterna att själva välja vilken vårdcentral de ska få hjälp av.

– Det innebär ju att människor kanske inte söker sig till den närmaste vårdcentralen,  på grund av att läkarsituationen inte är bra. Jag skulle själv vara lite tveksam, och jag hör ju människor som är tveksamma till det här, säger han.

Cay Norén tror att om färre kommer välja Frövis egen vårdcentral så får vårdcentralen svårt att överleva på sikt.

Men landstinget låter inte vårdcentralen i Frövi stå obemannad på läkarsidan. Två läkare har hyrts in, och de kommer att jobba hela våren i Frövi.

Ingrid Almén tycker ändå att det vore bättre om det fanns läkare som skulle jobba under ännu längre tid.

– Då vet de ju om vilka krämpor man har och vilken behanding man har fått. De känner en och man kan prata med dem om saker som man inte pratar med någon annan om. De kanske till och med blir ens vänner som man kan anförtro saker och ting, säger Ingrid Almén i Frövi.

Sex andra vårdcentraler i Örebro län har också hyrläkare just nu. Det är vårdcentralerna i Askersund, Degerfors, Kopparberg, Lindesberg, Odensbacken och Varberga i Örebro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".