In i minsta detalj. Petter Arneback på klimatkontoret har en plan för ett miljövänligare Örebro kommun.
Örebro

23 nya vindsnurror inom tio år

Om Örebro kommun ska klara de klimatmål som satts upp, så måste 23 stora vindkraftverk byggas före år 2020. Det handlar om vindkraftverk som är över 100 meter höga.

Det säger enhetschef Petter Arneback på klimatkontoret. Nu finns ett förslag till Klimatplan färdigt, och en av de viktigaste bitarna är just förnybar energi.

– Vindkraft idag är ett lönsamt energislag, det är lönsamt att bygga vindkraft och det finns ganska mycket intressenter som är beredda att gå in och bygga vindkraft här. När klimatplanen går igenom så kommer vi troligtvis se vindsnurror här i kommunen, säger Petter Arneback.

Han berättar att det finns bra områden i kommunen där det går att sätta upp vindkraftverk, till exempel i Östernärke nedanför Odensbacken och uppe i Bergslagen. Områden som gott och väl täcker behovet.

Starkt symbolvärde

Var och ett av de här 23 vindkraftverken kostar 30 miljoner kronor att bygga, så totalt handlar det om 690 miljoner. Men åtgärden är ekonomiskt lönsam i ett livscykelperspektiv, står det i det förslag som nu finns till en klimatplan för Örebro kommun. Att sätta upp de här vindkraftverken skulle också ha ett starkt symbolvärde och stärka Örebro som miljöstad, står det vidare.

Örebroaren Nancy Brazington har inget emot planerna på 23 vindkraftverk, mycket högre än Svampen och mer än dubbelt så stora som de som står utanför Marieberg.

– Jag tycker det är jättebra. Jag tycker att vindkraft är ett av de bästa, förutom solkraft, för den är väldigt ren, säger Nancy, som ändå kan tänka sig att några kommer klaga.

– Ja, det blir många som inte vill ha det i sin "backyard" som de säger, men vi behöver ändra hur vi tänker, säger hon.

Örebro kommuns klimatplan handlar också om hur vi som privatpersoner kan bli miljövänligare, bland annat genom att inte äta så mycket nötkött och sluta slänga mat, åka mer kollektivt, cykla och promenera och spara på elen.

Allmänheten kan ställa frågor

I kväll hålls ett öppet seminarium i Örebro, dit allmänhet och företag är välkomna. Då ska förslaget till Klimatplan presenteras och diskuteras med ansvariga politiker, berättar enhetschef Petter Arneback på Klimatkontoret.

– I stället för att skicka ett mejl så är det bättre att ställa frågorna direkt till de ledande politikerna och de tjänstemän som varit med och tagit fram den här planen, säger han.

Anna Björndahl
anna.bjorndahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".