Glada och välmående kossor och andra djur blir förhoppningsvis resultatet av ett bättre djurskydd. Foto: Stefan Gustavsson / Svd / SCANPIX

Djurskyddet stärks i länet

Länsstyrelsen i Örebro har tillsatt en extra djurskyddsinspektör. Det står klart efter att man, precis som många andra länsstyrelser i landet, inte får det tillskott man hade hoppats på från regeringen för att stärka djurskyddet.

Det var i januari 2009 som länsstyrelserna tog över ansvaret för djurskyddet från kommunerna. En omställning som tagit tid och kraft och som på många håll inneburit att man har färre inspektörer.

På Länsstyrelsen i Örebro blev tappet bara en halvtidstjänst, men ändå hann man under förra året knappt med några planerade kontroller av djurhållningen, utan bara såndat som allmänheten slog larm om.

- Men det ska bli bättre 2010, det säger länsveterinär Per Nordström. De planerade inspektionerna av hur djuren har det ska bli fler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".