Foto: Karwan Tahir/SR
kameraövervakning

"Den som är kränkt kan anmäla"

Att det finns en kamera utanför Handelsbanken på väster, skulle anmälas till länsstyrelsen. Det lovade bankchefen för snart två veckor sedan. Men när Sveriges radio Örebro kontrollerar frågan visar det sig att det har man inte gjort.

– Enligt den uppgift jag fick skulle en anmälan vara på väg men den har inte dykt upp, säger Lars Wretander, tillsynsman på länsstyrelsen.

Det var 11 januari som Sveriges radio uppmärksammade övervakningskameran som sitter vid uttagsautomaten utanför banken. Banker behöver inget tillstånd för att ha kameror, men de måste anmäla att de har en till länsstyrelsen. Den aktuella kameran ska ha suttit uppe i tre år utan att anmälas.

Vem som helst kan anmäla banken, till länsstyrelsen. I kameraövervakningslagen står att det här skulle kunna ge böter. Men länsstyrelsens tillsynsman, tänker inte utfärda några böter i nuläget.

– Den som känner sig kränkt av övervakningen kan naturligtvis anmäla detta. Är det så att banken inte kommer in med någon anmälning då har vi från länsstyrelsens sida möjligheter att göra ett föreläggande om detta, att de ska komma in med en anmälan eller det yttersta: att man ska upphöra med övervakningen, säger Lars Wretander.

Någon ansvarig på banken har radion inte kunnat nå för en kommentar.

Cecilia Lönn Elgstrand
cecilia.lonn-elgstrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".