"Ta det lugnt i trafiken"

Onsdagens snöfall gör att Vägverket uppmanar till försiktighet i trafiken. Deras snöröjare har ständig jour och beredskap och har mycket jobb en dag som denna.

- Just i Örebro län har vi 77 bilar som kan ploga vägarna. Av dem är det 29 som har saltmöjligheter, berättar Fredrik Brokvist på Vägverket.

- Under natten och tidiga morgonen har man varit ute och saltat på den del av vägnätet där det har varit halt. Nu när snön drar in över oss blir det plogning när det väl blir så mycket snö att det går att ploga, fortsätter han.

Prioriteras gör de större vägarna, som E 18, E 20 och Riksväg 50.

Att det är ett sakta snöfall under hela dagen, är en fördel, enligt Vägverket, eftersom man då hinner röja. Men risker som bilister måste se upp med är att så kallad snö-rök kan ge sämre sikt och halka.

- Ta gärna lite extra god tid på er, för att nu vet ju alla om, hoppas jag, att det ska komma snö, så att man tar tid på sig och har en bil som är utrustad med en is-skrapa, spolarvätska och gärna en reflexväst med sig och en varningstriangel och spade ifall att man skulle hamna i diket, säger ställföreträdande driftschef Fredrik Brokvist, på Vägverkets region Mälardalen.

Cecilia Lönn Elgstrand
cecilia.lonn-elgstrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".