Allt färre åker Länsbuss

Allt färre i länet åker med Länstrafikens bussar. Totalt försvann nästan var tionde bussresenär under förra året.

I Lindesberg och Ljusnarsberg var tappet som störst. Där försvann mer än var femte resenär.

Men nu testar Länstrafiken ett nytt grepp för att få fler att ta bussen. På stora företag i länet ska i år bilpendlare få testa att ta bussen - utan att behöva betala.

Först ut är Volvo och Ahlsell i Hallsberg, berättar Thony Lundberg, som är områdeschef på Länstrafiken. Ett antal anställda där har i dagarna fått ett brev, där de erbjuds att pendla gratis till jobbet med buss ett par veckor i vår. Länstrafiken ser det som en miljösatsning och menar att bilister nu får chansen att rädda världen två gånger om dagen, på väg till och från jobbet.

Men förhoppningen är förstås att pendlarna sedan ska fortsätta åka buss efter gratisperioden. Och det kan bli många nya resenärer, tror Länstrafiken, för de har som mål att nå 50 stora företag med minst hundra anställda i Örebro län i år, med den här prova-på-kampanjen.

Socialdemokratiska kommunalrådet Thomas Doxryd i Hallsberg tycker det är kul att just Hallsbergs två stora företag får vara de första som provar på gratispendlandet med buss. Han ser det som en möjlighet att påverka Länstrafiken när det gäller bussturer och linjedragningar, för han tror inte att det är riktigt bra som det är idag.

– Nej, det tror jag inte, och det kommer den här prova-på-kampanjen att visa. Då kan vi mycket tydigare göra en beställning av Länstrafiken för hur vi tycker att turerna ska ligga och hur det ska harmonisera med tider. Det är ju skiftgång och så vidare, konstaterar Thomas Doxryd.

Trots att Hallsberg är en spridd kommun med flera småorter där många bor ute på landet, så tror Thomas Doxryd att kollektivtrafiken är en rimlig lösning.

– Då handlar det om hur man tar sig till uppsamlingspunkterna, säger han, och menar att det skulle vara bra om man byggdea ut fler kollektivtrafiksparkeringar så att man kan ta sin egen bil till den plats där bussen går.

Länstrafikens prova-på-kampanj görs i samarbete med Vägverket, Regionförbundet och Örebro kommun.

Anna Björndahl
anna.bjorndahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".