Stopp för tomater i Frövi

Personalen på äldreboendet Solliden i Frövi får inte köpa tomater och gurka till de boende under vintern. Orsaken är att det anses för dyrt och dåligt för miljön. Personalen reagerar starkt över det här.

– Jag blir ju upprörd för våra gamla kan inte säga så mycket, de är ju dementa, och det här är mat som de har ätit i hela sitt liv. Vi beställer inga mängder heller, säger Helene Widh.

I stället för tomat och gurka ska de äldre få rårivna rödbetor, morötter och vitkål, enligt förslag som personalen har fått.

– Och paprika om det inte var för dyrt, stod det på lappen. Vi vet inte hur vi ska veta om det här för dyrt heller, om vi ska gå till ICA först och kolla om det är för dyrt innan vi beställer det, säger Helene Widh.

Erik Risberg har sin fru boende på Solliden där det mesta fungerar bra. Men indragningen av grönsakerna gillar han inte.

– Det är ju inget bra. Det kunde de väl ha kvar, säger han.

Tidigare har man fått dra ner på grynblandningar, kryddost och sylt för att spara pengar. Men den här gången handlade det alltså om att lappen blivit felformulerad.

Visst ska det sparas pengar, men indragningen av gurka och tomat handlar mest om en begränsning under vintern, berättar kostchef Carita Prim.

– Vi jobbar inom hela kommunen med klimatsmart mat, och då försöker man planera mat efter säsong. Tomat och gurka odlar vi ju inte i Sverige just nu när det är vinter, säger hon.

Satsningen på mer klimatvänlig mat ska genomföras i hela Lindesbergs kommun, men den södra kommundelen har varit först ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista