Örebro

Oklart om grund för avsked

Det är tveksamt om Atlas Copco verkligen hade kunnat ge fackordförande Lars-Erik Soting sparken för att han fått lön och arvode för politiskt arbete samtidigt.
Som vi berättade i tisdags var det företaget som pressade på Soting att säga upp sig själv.

Men för att vinna en process i arbetsdomstolen, AD så måste arbetsgivaren bevisa att övertrampen var medvetna.

-Det är arbetsgivaren som ska bevisa att det finns saklig grund för uppsägning eller avskedande. Påstår den anställde att det är slarv så måste arbetgivaren ha olika omständigheter att peka på som innebär att domstolen inte godtar det, säger Dan Holke, chefsjurist på LO/TCOs rättsskydd.

Det var i fredags det blev känt att Lars-Erik Soting, facklig ordförande för IF Metall på Atlas Copco i Örebro lämnar alla sina fackliga och politiska uppdrag. Han hade fått lön av företaget samtidigt som han jobbat politiskt för Socialdemokraterna i Örebro kommun, sammanlagt handlar det om 24 000 kr. I samband med detta har han sagt upp sig, och som vi tidigare rapporterat - efter påtryckningar från företaget.

Har man väl sagt upp sig finns det små möjligheter att får tillbaka jobbet. Hade Soting däremot hållt kvar vid sin anställning hade företaget kunnat driva frågan till Arbetsdomstolen, AD, med osäker utgång för båda parter.

Dan Holke på LO/TCOs rättskydd känner till ett fall som handlade om hur medvetet man agerat.

-Det finns domar från Arbetsdomstolen där en person medvetet uteblivit från jobbet och fått lön för den tiden, det tyckte man var saklig grund. Men så finns det naturligtvis fall där man av slarv eller oavsiktligt missar att rapportera, det ser man säkerligen på ett annat sätt, menar Dan Holke på LO/TCOs rättsskydd.

marie.hansson@sr.se
019-19 20 46

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista