1 av 2
Foto:Hasse Holmberg / Scanpix
2 av 2
Socialdemokraternas Eva-Lena Jansson. Foto: Riksdagen
Örebro

Gravida Örebroare debatterades i riksdagen

Idag har Socialförsäkringsminister Cristina Husmark-Persson i riksdagen svarat på vilka regler som egentligen gäller när gravida ska få havandeskapspenning.
Försäkringskassans bedömning av två gravida brevbärares situation i Örebroär bakgrunden till frågeställningen.

Det är Socialdemokraternas Eva-Lena Jansson i Örebro som i en fråga vill veta varför två gravida brevbärare i Örebro, med likvärdiga arbetspass och lika långtgående graviditet bedömts så olika av Försäkringskassan.

Den ena fick nämligen ersättning och rätt att vara hemma från sitt tunga jobb, medan den andre nekades av kassans handläggare.

Frågan var uppe i riksdagen idag och socialförsäkringsminister Cristina Husmark-Persson sade i sitt svar att det är viktigt att gravida känner sig trygga inte minst ekonomiskt.

Hon sa också att hon förutsätter att Försäkringskassans ledning fortsätter med det viktiga arbetet med alla ska behandlas lika och rättvist oavsett var i landet man bor.

Några ytterligare åtgärder och förändringar i reglerna ser hon däremot inte att exemplet från Örebro ska behöva leda till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".