Göran Johansson, Boan Björk och Lillemor Granetjell hoppas att fler gårdar ska hänga börja med grannsamverkan mot brott.Foto: Marie Hansson/SR
Brickebacken

Grannsamverkan mot brott

Erfarenheter av grannsamverkan i villaområden är god och nu ska det också provas i ett hyreshusområde i Örebro. På en av gårdarna i Brickebacken vill de boende starta en samverkan mot brott. Redan idag hjälper man varandra en hel del, berättar grannarna Göran Johansson och Boan Björk.
-Om vi åker bort, min fru och jag så säger vi till våra grannar och ber dom att titta till, och så det här att hålla ett vakande öga, berättar Göran Johansson.

Boan pekar på att det är viktigt att veta vem ens grannar är, det underlättar att förstå när någon som inte hör hemma på gården vistas där.
Kanske har man en ovanligt stark gemenskap på just den här gården, men i en grannsamverkan sker det lite mer i organiserad form, man håller ett vakande öga på gården, det är ju också viktigt att området ska se bebott ut, till exempel ta hand om post åt varandra, tända lampor, hålla reda på växter och skotta framför dörrar. Förhoppningen är att fler gårdar ska hänga på.

-Får vi den här gården att fungera tror jag att vi kan "smitta vidare" till nästa gård, sen kanske hela kvarterat omfattas av det och på sikt hela Brickebacken, säger Göran Johansson.

Polisen applåderar naturligtvis initiativet, Hans Ekebring menar att grannsamverkan verkligen bidrar till att förebygga brott.

-Forskning framför allt i Europa visar att grannsamverkan har en väldigt förebyggande effekt. Folk upplever också att det är tryggare när någon tittar till ens saker, och det har ju också ett värde i sig som man inte ska förringa, påpekar Hans Ekebring som jobbar med grannsamverkan på polisen i Örebro län.

marie.hansson@sr.se
019-19 20 46

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".