Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Får skjuta sju lodjur

Länets jägare får sin önskan uppfylld när det gäller årets licensjakt på lodjur. På tisdagseftermiddagen beslutade Naturvårdsverket att sju lodjur får skjutas i Örebro län i år.

Jakten inleds den första mars. Jägarna har sedan månaden på sig, fram till den 31 mars, att skjuta de sju lodjuren. Fem ska skjutas i det norra jaktområdet - norr om E18 - och två söder om vägen.

Totalt i landet får 209 djur skjutas. De flesta, 127, får enligt Naturvårdsverkets beslut fällas i de fyra nordligaste länen där lodjuren ställer till problem för rennäringen. Enligt verket följer tilldelningen i stort de berörda länsstyrelsernas förslag och även riksdagens mål för lodjursstammen.

Underlätta spridning

Eftersom lodjursstammen ökar mest i renskötseltrakterna får flest djur jagas där. Naturvårdsverket har valt att hålla nere jakten i Mellansverige för att underlätta lodjurens spridning söderut, till bland annat Västmanland och Stockholms län.

Årets tilldelning är för Norrbottens län 24 djur, Västerbotten 35, Jämtland 60, Västernorrland 8, Gävleborg 8, Dalarna 18, Värmland 20, Västra Götaland 7, Örebro 7, Västmanland 6, Uppsala 15 och Stockholms län 1 djur.

Liksom var fallet under årets vargjakt skärps kraven på rapportering av fällda lodjur för att minska risken för överskjutning. Jaktledaren måste inom en timme rapportera dödade och påskjutna djur.

Diskutera jaktmetod

De kritiserade lodjursfällorna tillåts även i år, men verket ska nu utvärdera fällfångsten och diskutera jaktmetoden med lodjursforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet. Obduktioner som Statens veterinärmedicinska anstalt gjort de senaste 14 åren visar att nära hälften av lodjuren hade träflis i magen och var sjätte hade skador på tänder och klor.

Det är sista året som Naturvårdsverket beslutar om lodjursjakten, nästa år är det länsstyrelserna som ska göra det.

P O Lindström/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".