Le-Roy Wentzel, Hyresgästföreningen är kritsk till utförsäljningsplanerna. Foto: Marie Hansson

Försäljning av Öbo-hus tar form

Om några veckor ska det bli klart vilka fastigheter Örebrobostäder, Öbo ska sälja till andra fastighetsägare. Just nu förbereder företaget för att placera de 1500 lägenheter som ska ut till försäljning i fem dotterbolag. Bostadsområdet Varberga kan bli aktuellt, men de boende där är skeptiska.

- Jag vet inte till vilken nytta det ska vara, jag tror att det blir fler som blir drabbade än som blir gynnade av det, säger Björn Andersson som bott många år i Varberga. 
- Nu är man van vid ÖBO, men det får ju framtiden utvisa om det blir bättre eller sämre, menar han.

Under en tid har koallitionen som styr Örebro kommun försökt sälja en del av lägenheterna i områden där Örebrobostäder är dominerande, som till exempel Varberga, Brickebacken och Vivalla, och nu verkar procenssen ta fart. De närmaste veckorna ska kommunen ta beslut om att ÖBO får köpa in fem färdiga bolagsskal för att sen placera ett antal hundra lägenheter i varje till försäljning. 

- I det här läget har vi ju öppna dörrar till alla som är intresserade. Men det vi tänker är att vi vill ha en fastighetsägare som har ett långsiktigt tänkande och som tar ansvar, påpekar Hariet Arnold, som är informationschef på Öbo.

Hyresgästföreningen har länge protesterat mot att ÖBO ska sälja delar av sitt bestånd, man har till och med bildat en Facebook-grupp i ärenden. Le-Roy Wentzel förhandlar med ÖBO, han tror att det långsiktigt blir ett sämre underhåll av de fastigheter som säljs.
- Öbo har inte råd att rusta husen, vilken annan fastighetsägare har råd att göra det när Öbo också ska göra en vinst på försäljningen, undrar Le-Roy Wentzel.

Hyresgästföreningen är även orolig för att man ska sälja andra lägenheter än i de områden där ÖBO är dominerande.  Informationschefen Harriet Arnold, kan i nuläget inte säga exakt vilka hus det blir som plockas ut till försäljning.
-Vi har inte paketen helt klara, men det är de stora stadsdelarna först och främst, vi har inte koncentrerat oss på centrum, menar Harriet Arnold.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".