Hällefors varslar på nytt

Hällefors kommun varslar ytterligare anställda om uppsägning. Totalt är det 37 tjänster som ska bort, men antalet personer som berörs är ännu fler.

Anledningen är att kommunen måste spara 55 miljoner kronor gör att få balans i sin ekonomi.

Beslutet att varsla 37 tjänster om uppsägning i Hällefors kommun om uppsägning är taget i full politisk enighet. Det säger socialdemokratiska kommunalrådet Peter Carlsson.

Han säger att bakgrunden till varslet är att organisationen Sveriges kommuner och landsting i sin analys kommit fram till att Hällefors kommun har 3000 kronor högre kostnader per invånare än kommuner i liknande storlek. Det är inom omsorgen som flest tjänster i Hällefors kommer att försvinna.

Förra året varslade Hällefors kommun 30 tjänster om uppsägning.

Fackförbundet Kommunals ordförande i Hällefors Anna-Lena Järnberg säger att situationen inte är bra men att deras medlemmar är relativt härdade eftersom de svävat i ovisshet ända sedan 2008.

Hon säger att politikerna nu måste välja att ta bort hela verksamheter för att arbetsmiljön inte ska bli outhärdlig för de anställda som blir kvar på Hällefors kommun efter nerdragningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".