Foto: Kilsbergens konferens och lodge.

Stark kritik mot Örebro kommun

Företagsombudsmannen kommer anmäla Örebro kommun till Konkurrensverket igen eftersom försäljningen av konferensanläggningen i Ånnaboda i Kilsbergen blir försenad. Micha Velasco på Företagarombudsmannen reagerar starkt på att kommunen kommer vänta in en ny vattendom innan det blir aktuellt med en försäljning.

– Det är väldigt märkligt, för kommunen har lovat Konkurrensverket att sälja Kilsbergen före juni i år. Därför avslog de vår ansökan. De avslog den den 9 februari, och den 10 februari gick Staffan Werme ut och sade att vi ska inte alls sälja, särskilt inte nu, säger Micha Velasco.

Det var i programmet Rakt på sak i onsdags, som kommunstyrelsens ordförande, folkpartisten Staffan Werme i Örebro, sade såhär om försäljningen av konferensanläggningen i Ånnaboda i Kilsbergen:

– Vi får avvakta tills vi vet vad den framtida vattendomen kommer att innebära. Det är rätt stor skillnad på värdet av en sådan här anläggning om man har en fungerande slalombacke bredvid sig eller om man inte har det. En som är vit eller grön på vintrarna för att vara lite konkret.

Om det här nu betyder att det inte kommer finnas något förslag på köpare och avtal senast i juni, så tänker Micha Velasco på Företagarombudsmannen och tankesmedjan Den nya Välfärden, anmäla Örebro kommun igen till konkurrensverket.

– Vi anser att den här verksamheten inte är förenlig med kommunallagen, alltså olaglig. En kommun ska inte driva hotellverksamhet, bland annat, särskilt inte i en sådan stor stad som Örebro, säger Micha Velasco på Företagarombudsmannen och tankesmedjan Den nya välfärden.

Han tänker nu kontakta Konkurrensverket och säga att det inte går att lita på Örebro kommun.

Men Staffan Werme står fast vid att konferensanläggningen inte ska säljas förrän vattendomen är klar. Han tror att Konkurrensverket har förståelse för att den planerade försäljningen försenas av att frågan om konstsnötillverkning i Kilsbergen inte är utredd än.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".